Sanacija dijela tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda CS Kozarica – VS Hutovo

Sanacija dijela tlačnog vodopskrbnog cjevovoda CS Kozarica-VS Hutovo u dužini 6440 m,  trase koja je dio presječenog vodoopskrbnog sustava Gabela-Dubrovačko primorje-Neum, projekt je rekonstrukcije najkritičnijeg dijela Regionalnog vodoopskrbnog sustava Gabela-Hutovo-Neum vrijednosti 2.500.000,00 KM.

Projekt je financiran grant sredstvima Republike Hrvatske, preko institucije Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ  kao i kreditnim sredstvima J.P.“Komunalno Neum“ d.o.o. Neum. 

Cilj projekta kontinuirana je i sigurna opskrba vodom grada Neuma, dijela općine Dubrovačko primorje u Republici Hrvatskoj, zaleđa općine Neum te općine Ravno koji se opskrbljuju vodom iz postojećeg Regionalnog vodovoda Gabela-Hutovo-Neum. Projekt je doprinijeo sigurnijoj vodoopskrbi potrošača koja je zbog iznimne dotrajalosti cjevovoda često bila upitna.

Projekt je između ostalog i dokaz izvrsne suradnje s Republikom Hrvatskom i sa susjednim općinama u Republici Hrvatskoj i kao takav rezultat je prepoznavanja jako velike važnosti i potrebe ulaganja u sustave presječene državnom granicom, u ovom slučaju naročito specifičnog sustava Gabela-Hutovo-Neum. „Voda ne treba poznavati granicu, voda treba ljudima i s jedne i s druge strane granice“, naglasio je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na svečanom otvaranju radova na ovom projektu u prosincu 2018.godine.

Ratifikacijom Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom potpisanog u Brčkom 06.07.2015.godine ostvarili su se preduvjeti za potpisivanje pojedinačnih prekograničnih ugovora vodovodnih poduzeća i njihovih osnivača te financiranje projekta na presječenim sustavima.